Rauhallinen työtila

02.08.2021

Kesä on aika suunnitella materiaalia seuraavalle opetuskaudelle. Mielessäni on sinkoillut miljoona ideaa erilaisista koreografioista yhteistyökuvioihin, niin hauskoja ja hulluja kuin vakavastikin otettavia ajatuksia. Luova työ tuntuu hyvältä, kun mieli on tyhjä ja paineeton. Tyhjyydestä syntyy vaikka mitä!

Kuvaaja: Ari Kesonen
Kuvaaja: Ari Kesonen

Tyhjyys... Hmm... Kuinka tyhjää tilaa pystyy mieleen raivaamaan, kun elämässä ja ympärillä tapahtuu kaikkea? Vaatinee paljon harjoittelua, mutta minulle avain onneen on tässä tapauksessa rauhallinen työtila. Rauhallisuus vaatii hiljaisuutta. Rauhallisuus vaatii myös sitä, että mieli pysyy rauhallisena, eli tarvitaan virikkeettömyyttä. Ei tikittävää kelloa, ei näkymiä ikkunasta, ei valokuvia seinällä, eikä varsinkaan näkyvää tekstiä esillä.

Näkyvillä rauhallisessa tilassa saa olla vain asioita, jotka eivät herätä tarvetta toimintaan. Mulle esimerkiksi keskeneräinen ompelus tai ylimääräiset kynät saattavat luoda tunnetta, että pitää viimeistellä se ompelus tai "hei voisin kokeilla piirtää kissan tuolla kynällä". Kasvit ja piirretyt taulut ovat hyviä luomaan lämminhenkistä ja turvallista tunnelmaa, ja ne eivät häiritse keskittymistä.

Rauhallista on silloin, kun olen yksin kotona. Nyt kesällä sellaisia tilanteita tulee harvoin! Kumppanini on lomalla, ja tykkää tehdä omia juttujaan kotona, ja meidän kämppäkaveri tekee etätöitä kotoa käsin. Toki, jos olisin rikas ja asuisin isossa talossa, ei olisi tilanpuutetta, vaikka kotona päivystäisi joukko ihmisiä. Nyt olohuoneeni on myös työhuoneeni. Peili ja lattiatilaa löytyy, tanssiasusteet ja muistiinpanovälineet ovat käden ulottuvilla, kannettava tietokone ja kaiutin lähellä. Lähellä ovat kuitenkin myös eteinen ja keittiö, joista asuinkaverieni äänet kuuluvat helposti.

Kaikeksi onneksi aivan naapurissa asuu mun äiti. Hänen asunto on tyhjä ja rauhallinen hänen ollessa töissä tai lomalla mökillään. Olen saanut äidiltäni luvan (ehkä jopa kehotuksen) käyttää tilaa hyödykseni tanssijutuissa, kun hän ei ole kotona. Tämä on ensimmäinen kesä, kun tällainen "oma työhuoneisto" on ollut käytettävissäni. Ero oman kodin ja työhuoneen välillä on yllättävän suuri! Omassa kodissa on liian helposti paine siivota ja keskittyä tekemään kaikkea muuta kuin yrittäjän työtä. Olen hyvin kiitollinen, että minulla on tarpeisiini sopiva, eli rauhallinen ja lähellä kotia oleva työtila. Jee.  Luo kotisivut ilmaiseksi!